top of page

La rosa de paper - el llibre

  • Alumnes
  • 11 mar 2022
  • 3 Min. de lectura

Actualizado: 28 mar 2022

La rosa de paper és un llibre de la novel·lista valenciana Gemma Pasqual. Amb ell, l'autora vol fer un homenatge a un dels grans poetes valencians contemporanis, Vicent Andrés Estellés.


El llibre narra una història d'agermanament i resistència d'un poble que s'uneix per salvar la rosa de paper de la senyora Teresa dels homes de les tisores que la volen tallar. La rosa de paper està feta de notícies bones que parlen de les tradicions, d'oficis, de Vicente Blasco Ibáñez, de pel·lícules, de les carnestoltes, de l'horta, de bunyols i Falles, de la rivalitat entre els xiquets de Burjassot i els de Godella, de l'escola i, fins i tot, d'una carabassa gegant. Però arriba una guerra i amb ella un règim fosc, la dictadura, que prohibeix i censura la cultura popular, la llengua i la llibertat. Una història que es desenvolupa des de la perspectiva del seu protagonista, Vicent, i dels veïns i veïnes del poble.


Els homes de les tisores no van poder fer res davant d'un poble unitm alegre i combatiu, i es van extingir com els dinosaures.

Vicent és de Burjassot, fill de Vicent i Carme, d'una família humil de forners. Viu a Burjassot, allà per la dècada de 1920/1930 i està enamorat d'una xiqueta de nom Encarnita. Li agrada la poesia i jugar amb els amics i amigues. A través d'ell coneguem la vida del poble i als seus veïns i veïnes, i en concret a la senyora Teresa que és qui comença a recollir les notícies bones dels diaris i amb elles fa l'estimada rosa de paper que es converteix en el símbol del poble i de la llibertat front als homes de les tisores. Estos homes són foscos i tristos, ho prohibeixen tot, li canvien el nom a allò que forma part de la cultura popular i les tradicions, fins i tot retallen els besos de les pel·lícules. Persegueixen les coses bones, entre elles la rosa de paper. Però el poble guarda la rosa, no vol perdre les seues arrels, fins que els homes de les tisores acaben extingint-se sense trobar-la. Així, va tornar l'alegria, les celebracions populars, els poemes de Vicent i els besos de les pel·lícules. La rosa va sobreviure, com el poble.


Les il·lustracions


La lectura del llibre es complementa amb les il·lustracions creades per la valenciana Sandra Navarro-Lalalimola. Precisament va començar la seua obra il·lustrant llibres per a xiquets i xiquetes com La rosa de paper. A l'actualitat crea peces editorials i publicitàries a diaris, revistes i agències de publicitat internacionals.


Em este cas, les il·lustracions són en blanc i negre. Tot i que són poques acompanyen al text i permeten reforçar el missatge com ara la del paper de diari amb la notícia de la carabassa "gegant", la senyora Teresa o els "homes de les tisores" representats com una silueta negra que porta les estisores al muscre com si fora el fusell i camina com un soldat.


Sobre Gemma Pasqual i Escrivà

Gemma Pasqual i Escrivà naix a Almoines, a la comarca de la Safor, l'any 1967. Als sis anys es trasllada a viure a Gandia i als catorze a València. Estudia Administració d'Empreses i es fa analista de sistemes. Però un dia decideix canviar de vida i comença a dedicar-se a escriure històries, especialment per a joves.


És una dona compromesa amb la seua terra i la seua gent. A més d'escriure més de 30 obras, per les quals ha rebut nombrosos premis, col·labora habitualment amb editorials en la traducció i elaboració de textos i és assessora de literatura infantil i juvenil.

FITXA DEL LLIBRE

Editorial: Santillana

Edició: Alfaguara-Voramar, 2014

Autora: Pasqual i Escrivà, Gemma

Pàgines: 94

Il·lustració: Sandra Navarro-Lalalimola

ISBN: 9788490581964


 
 
 

Comments


Diploma d'especialització en cultura, lectura i literatura per a infants i joves

pila de libros
bottom of page